Ücretsiz Deneme Dersi

Ücretsiz Deneme DersiMüzik eğitimine başlamak sıkıntılı bir süreçtir. İnsan kendisine güvenemez ve kendisinde o “müzik yeteneği” ya da “müzik kulağı” denilen şeyin olup olmadığından emin olamaz. Eğer çocuğu için müzik eğitimi düşünüyorsa da bu sefer aynı sorular farklı kişiler için sorulur. Acaba çocuğumda “yetenek” ya da “kulak” var mı? Her iki durumda da genellikle düşülen en büyük yanılgı, kişilerin bu karara kendileri varmaları ve çoğunlukla da olumsuz bir sonuç elde etmeleridir. Maalesef bu karar “Bende yetenek yok”, “Bizim çocukta kulak yok” ya da “Yapabileceğimi/yapabileceğini sanmıyorum” olur. Bu kadarla kalsa yine iyi. “Bizden geçti artık”, “Bizim çocuk için daha erken” gibi ya da  “Derslerini / sınavlarını olumsuz etkiler” gibi yanlış sonuçlara varmakta kaçınılmazdır.   Oysa yapılması gereken bu konudaki kararı bir profesyonelin vermesi olacaktır. Sanat bir uygulamadır, bir harekettir ve ne yapıp ne yapamayacağınızı yada bunun için gerekli olan yeterliliklere sahip olup olmadığınızı denemeden bilemezsiniz. Müzik eğitimine başlamanın yaşı esntrümana göre değişmekle birlikte bir üst sınırı yoktur. Yani merak etmeyin sizden geçmedi. Siz de yapabilirsiniz. Çocuğunuzun dersleri ya da sınavları içinde endişelenmeyin. Çünkü sanat eğitimi onun okuldaki ve sınavlarındaki başarısını endişenizin tam aksine olumlu yönde etkileyecektir. Sonuç olarak bir karara varmadan önce sizi profesyonellerin bilgilendirmesine izin verin ve denemekten çekinmeyin. Unutmayın denemeden bilemezsiniz.

Karnaval Sanat Okulu olarak biz, size bu konuda yardımcı olmak istiyoruz. Ücresiz deneme dersi ile size deneme fırsatı sunuyoruz. Bir enstrüman çalmak istiyorsanız ya da ses eğitimi almak istiyorsanız gelin istediğinizi deneyin. Çocuğunuzun müzik eğitimi almasını istiyorsanız gelin istediği enstrümanla tanışmasını sağlayalım ve sizi bilgilendirelim. Sorlarınız varsa cevaplandıralım ve sizin doğru sonuca ulaşmanıza yardım edelim.

Peki deneme dersi nedir ve deneme dersinde ne yapılır?

Deneme dersi için daha önce müzik eğitimi almış olmanıza ya da bir enstrüman çalıyor olmanıza gerek yoktur. Deneme dersinde müzik eğitimi almak için gerekli yeterliliklere sahip olup olmadığınız test edilir. Test kelimesi gözünüzü korkutmasın çünkü bu bir sınav değildir ve bir puan sistemi yoktur. Deneme dersinde uygulanan testler şunlardır;

  • Ritim kulağı testi
  • Müzik kulağı testi
  • Enstrümana yatkınlık testi

Ritim Kulağı Testi

Bu testte alkışla küçük ritim kalıpları çalınır ve aynı kalıbı sizin tekrar etmeniz istenilir. Ritim müziğin en temel öğesidir. Bu nedenle her türlü müzik eğitimi için geliştirilebilir bir ritim kulağına sahip olmak şarttır fakat bu konuda kendinize güvenin. Çünkü siz farkında bile değilsiniz ama ritim, hayatımızın her yerinde ve aslında günlük hayatınızda sürdürdüğünüz çoğu harekette aslında ritim tutuyor, ritim kulağınızı kullanıyor/geliştiriyorsunuz.

Müzik Kulağı Testi

Bu test birden fazla aşamalıdır. İlk aşamada piyanodan bir sese basılarak aynı sesi sizin tekrar/taklit etmeniz istenir. Hayatınız boyunca böyle bir şey hiç yapmadıysanız -ki büyük ihtimalle yapmamışsınızdır- bu sizi biraz korkutabilir fakat korkmanıza gerek yok. Yapılacak olan her testte doğruya nasıl ulaşacağınız size açıklanacak ve uygulamalı olarak gösterilecektir. Ayrıca testlerde kusursuz cevaplar vermeniz beklenmez. Çünkü biz sizi istediğiniz alanda zaten eğiteceğimiz için bu testlerde sadece sizde işlenmeye uygun bir materyal olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz. Testin ikinci aşamasında çok basit bir şarkıyı (örn. yaşasın okulumuz) söylemeniz istenir. Şarkı piyano eşliğinde söylenir ve şarkı esnasında piyanonun sesine uyum sağlamanız beklenir. Gerek olması durumunda eğitmen sizinle beraber söyleyerek size destek olur.

Enstrümana Yatkınlık Testi

Bu test beklediğiniz an olacak 🙂 Yani çalmak istediğiniz, hayalini kurduğunuz enstrümanla tanışacaksınız. Enstrümanı tutuş pozisyonu, oturuş/ayakta duruş pozisyonu, ellerin pozisyonu, gibi temel bilgiler size verilecek ve uygulama beceriniz gözlemlenecektir. Ellerinizin, kollarınızın, parmaklarınızın enstrümana ugun olup olmadığı değerlendirilecek ve gerekli görüldüğü durumlarda farklı bir enstrümana yönelmeniz tavsiye edilecektir.


Karnaval’da Arayın