Soru – Cevap

Karnaval Sanat Okulu Soru – Cevap Bölümüne Hoşgeldiniz.

muzik nedir (2)Bu bölümde müzik, piyano, keman, gitar, yan flüt eğitimi ve benzeri konularda sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz. Cevabını bulamadığınız soruları ise yorum bölümüne yazabilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplanacaktır.

Müzik eğitimine kaç yaşında başlamak gerekir?

Bu sorunun cevabı enstrümana göre değişmektedir. Piyano eğitimine 5, kemana 6, gitara 8, yan flüte 9 yaşından sonra başlanması tavsiye edilmektedir. Ancak istisnai durumlar olabilmektedir. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen bizimle iletişim kurunuz.

 

Müzik eğitmine başlamak için üst yaş sınırı var mıdır? Yoksa geç mi kaldım?

Müzik eğitimi için üst yaş sınırı yoktur. Hiç bir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Yaş ilerledikçe hedeflerimizi küçültmemiz gerekse de, istedikten ve emek harcadıktan sonra her yaşta belli bir başarı yakalayabilirsiniz. Geç kaldım tereddütünüz varsa, 35 yaşında müziğe başlayan dünyaca ünlü besteciler, orkestra şefleri olduğunu unutmayınız.

 

Enstrüman çalmayı ne kadar sürede öğrenirim?

Bu soru, net bir cevabı olmamakla birlikte pek çok değişkene bağlıdır. Öncelikle enstrümanlar birbirleriyle zorluk açısından sıklıkla karşılaştırılsalar da her esntrümanın kendine göre bir zorluğu vardır. Bu sorunun cevabını sizin ulaşmak istediğiniz noktayı bilmeden söylemek pek doğru olmaz. Yine de bu süre;

  • Enstrümana yatkınlığınızla
  • Ne kadar düzenli çalışabileceğinizle
  • Ne kadar istekli olduğunuzla
  • Enstrümana başlama yaşınızla
  • Doğru eğitmenlerle çalışıp çalışmadığınızla tamamen orantılıdır.

 

Sesim güzel mi nasıl anlarım?

Her insanın belirli kimlik özellikleri vardır. En bilindiklerinden biri parmak izidir. Bilindiği üzere her insanın parmak izi birbirinden farklıdır. İnsan sesi de bu kimlik özelliklerinden biridir. Her insanın sesi birbirinden farklıdır. Bu nedenle bazı seslerin tınısı insanın kulağına hoş duyulabilir. Yine de ses güzelliği aslında sesinizi kullanmayı bilip bilmediğinize ve müzik kulağınızı geliştirip geliştirmediğinize bağlıdır. Bu nedenle ses ve müzik eğitimi almadan sesim kötü diyerek kendinizi kısıtlamanız doğru olmaz.

 

 Yeteneğimin ya da çocuğumun yeteneğinin olup olmadığını nasıl anlarım?

Bunun için bir eğitmenin yardımını almak en doğrusu olacaktır. Bu nedenle Karnaval Sanat Okulu olarak ücretsiz deneme dersleri ile sizlere yardımcı oluyoruz. Dilediğiniz enstrümanla deneme dersi yapabilir ve sorunuzun cevabını alabilirsiniz. Çocuğunuz dinlediği şarkılara uyumlu bir şekilde eşlik edebiliyorsa, ritmik bir şekilde dans edebiliyorsa, elleriyle düzenli ritimler çalabiliyorsa yeteneği olduğunu düşünebiliriz. Emin olmanın yolu ise deneme dersi ile bazı testler yapmaktır.

 

Müzik kulağı nedir? Nasıl geliştirilir?

Müziği iki temel alana ayıracak olursak bunlardan biri ses, bir diğeri de ritimdir. Müzik kulağı; birbirinden farklı sesleri ayırabilme, kendi sesiyle aynı sesi yakalayabilme ve karmaşık ritimleri algılayıp uygulayabilme yeteneğidir. Müzik kulağını geliştirmek için bir uzman eşliğinde düzenli kulak egzersizleri ve solfe çalışmaları yapmak gerekir.

 

Müzik eğitimi nasıl bir süreçtir?

Müzik eğitimi uzun bir süreçtir. Kendinizi geliştirmeyi istediğiniz sürece sonu yoktur denilebilir. Ünlü besteci Franz Schubert, mesleğini soran birine yanıt olarak “Öğretmen ve öğrenciyim” demiştir. Tabii ki bu sürecin sınırlarını belirleyecek olan, sizin önünüze koyduğunuz hedeftir.

 

Çocuğum sınava hazırlanıyor. Müzik eğitimi onun için zararlı olur mu?

Müzik eğitimi cheap jerseys nfl beynin sağ bölümünü kullanırken, sınava hazırlanan öğrenci beyninin sol tarafını kullanır. Bu nedenle beynini zorlama açısından bir sakıncası yoktur. Aksine beynin sağ tarafı kullanılırken, sol taraf daha rahat bir şekilde dinlenebilir. Bir diğer açıdan bakacak olursak, müzik eğitimi öğrenciye önemli bir disiplin, görev bilinci ve hedef koyma-hedefe ulaşma eğitimi vereceği için başarı olasılığını arttıracaktır.

 

Müzik eğitimi çocuğumun okulunu nasıl etkiler?

Müzik eğitiminde hedefe ulaşmak için düzenli çalışmak en önemli kuraldır. Bu kural öğrencinin çalışma disiplini kazanmasını sağlar. Eğitim sırasında koyulan hedeflere ulaşan öğrencinin özgüveni yükselir ve kendini sosyal açıdan daha iyi ifade edebilir bir konuma gelir. Kısacası müzik eğitiminin okul hayatına pek çok olumlu etkisi vardır.

 

Çocuğum hiperaktif. Müzik eğitimi onun için faydalı olur mu?

Hiperaktivite genellikle çocukların enerjilerini kanalize edecek ve aynı zamanda beğendikleri bir aktivite bulamamaları durumunda ortaya çıkar. Müzik eğitimi hem onların enerjilerini kullanmalarına olanak sağlar, hem de keyifle yapabilecekleri bir aktivitedir. Bu nedenle müzik eğitiminin enerjilerini yönetme konusunda onlara çok büyük faydası olacaktır.

 

Çocuğuma nasıl bir çalışma ortamı hazırlamalıyım?

Çocuğunuz enstrüman çalışmaları yaparken etrafında onun dikkatini dağıtacak uyaranlar (TV, Oyun Konsolu vb.) bulunmamasına ve konsantrasyonunu dağıtacak etkenler (Yüksek sesli konuşma, yüksek sesli müzik vb) olmamasına özen gösteriniz. Ayrıca çalışma ortamını müzik ve enstrümanıyla ilgili ögelerle süslerseniz, daha keyifli bir alan hazırlamış olursunuz.

 

İçine kapanık birinin müzik eğitimi alması fayda sağlar mı?

Müzik eğitimi, kişinin özgüveninin yükselmesini ve kendini daha iyi ifade edebilmesini sağlar. Bu nedenle kişi sosyal olarak daha aktif olur ve içine kapanıklıktan kurtulabilir.

 

Yetenek sınavlarına nasıl hazırlanabilirim?

Yetenek sınavlarıyla öğrenci alımı yapan okullara yani güzel sanatlar liseleri, konservatuvarlar, müzik öğretmenliği bölümleri ve güzel sanatlar fakültelerinin müzik bölümlerine hazırlanmak için ilk yapılması gereken hedefin netleştirilmesidir. Sınavına gireceğiniz okul ve bölümün sınav yönetmeliği tarafımızca incelenip, mevcut durumunuz göz önünde bulundurularak. size özel bir çalışma programı hazırlanacaktır.

 

Yetenek sınavları için sadece bir okulu mu seçebiliyorum?

2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelge ile Türkiye’deki bütün güzel sanatlar liselerinin sınav tarihleri aynı güne alınmıştır. Bu nedenle, gireceğiniz okul bir güzel sanatlar lisesi ise,  özel güzel sanatlar liseleri dışındaki okullardan birini tercih etmek durumundasınız. Fakat diğer okul türlerinden birinin sınavına girecekseniz yapmanız gereken, okulların sınav takvimlerini açıklamalarını beklemek. Sınav tarihleri çakışmadığı sürece dilediğiniz kadar okulun sınavına girme hakkına sahipsiniz.

 

Müzik eğitiminde yetenek önemli midir?

Müzik eğitimi, genel algının aksine sadece yetenek üzerine kurulu değildir. Algı kapasitesi en önemli etkenken, istek de önemli bir destekleyicidir. Yetenek olarak adlandırılan müzik kulağı ve ritim kulağı her türlü enstrüman eğitiminde önem taşısa cheap jerseys da geliştirilemez değildir.

 

Herkes enstrüman çalabilir mi?

Evet. Sorunun yanıtı aslında bu kadar basit. Fakat biraz daha açıklamak gerekirse, müzik dinlemek kadar müzik yapmak da herkesin hakkıdır ve aslında doğamızın bir parçasıdır. Bu nedenle herkes bir enstrüman çalabilir. Yapılması gereken size uygun enstrümanı bulmaktır.

 

Hangi enstrümanı çalmak istediğimden emin değilim. Ne yapmalıyım?

İstemediğiniz bir enstrümanda zaman kaybetmek sizi enstrümandan ve hatta müzikten soğutabilir. Bu noktada aklınızda olan enstrümanları deneme dersi ile tanımak, karar vermeniz açısından size yardımcı olacaktır.

 

 

Deneme dersinin içeriği nedir?

Deneme dersleri, Karnaval Sanat Okulu’nun sizlere ücretsiz sunduğu bir imkandır. Çalmayı düşündüğünüz enstrüman ya da enstrümanlara yatkınlığınıza bakılır. El-parmak ve vücut yapısının, üflemeli çalgılarda ek olarak ağız-diş yapısının enstrüman eğitimine engel teşkil edip etmediği belirlenir. Daha sonra müzik ve ritim kulağınızın kapasitesini ölçmek için bir dizi küçük test yapılarak durumunuz değerlendirilir. Sonuç olarak enstrümana uygun olup olmadığınız, uygun olmamanız durumunda hangi enstrümanda daha başarılı olabileceğiniz, tarafımızdan ayrıntılı olarak sizlere aktarılır. Deneme dersleri ile ilgili ayrıntılı bilgiyi ücretsiz deneme dersi sayfasında bulabilirsiniz.

 

Deneme dersi için enstrümanımın olması gerekiyor mu?

Hayır. Deneme dersleri Karnaval Sanat Okulu’na ait enstrümanlarla yapılmaktadır.

 

Enstrüman eğitiminde ne kadar çalışmak gerekiyor?

Enstrüman eğitim sürecinde çalışmaya ayıracağınız sürenin uzunluğu sizin hedefinizle orantılıdır. Hedefiniz ne kadar yüksekte ise çalışmaya ayırdığınız süre de o oranda artmalıdır. Fakat çalışma sıklığı açısından değerlendirecek olursak, hedefiniz ne olursa olsun müzik eğitiminde başarıya ulaşmanın birinci kuralı düzenli çalışmadır. Enstrümanınızla mutlaka her gün vakit geçirmeniz değişmez bir kuraldır.

 

Bir enstrüman almam gerekiyor mu? Derslere esntrümanımı getirmem gerekiyor mu?

Enstrüman eğitiminde düzenli çalışmak oldukça önemlidir. Bu nedenle mutlaka bir enstrümanınız olmalıdır. Piyano eğitimi alıyorsanız piyano olmasa bile klavye (org) ile çalışmalarınızı yapabilirsiniz. Taşınabilir bir enstrüman çalıyorsanız mutlaka her zaman kendi enstrümanınızı taşımanız ve onunla çalmanız gerekir.

 

Enstrüman çalmak için nota öğrenmem şart mı?

Nota müziğin dilidir, kağıt üzerine dökülmüş halidir. Her nasıl ki bir dili öğrenirken sadece konuşmayı değil okumayı ve yazmayı da öğreniyorsak, müzik eğitiminde de nota vazgeçilmezdir.

 

Enstrüman alırken nelere dikkat edilmeli?

Enstrümanlar pek çok farklı özellik taşımaktadır ve bütçeye göre pek çok seçenek mevcuttur. İlk önce yapmanız gereken bütçenizi belirlemek ve seçenekleri değerlendirmektir. Karnaval Sanat Okulu olarak biz, anlaşmalı olduğumuz  mağazalardan aldığımız uygun fiyatlı enstrümanlarla, sizlere farklı seçenekler sunma çabası içerisindeyiz. Seçenekleri değerlendirme aşamasında da eğitmenlerimiz size gerekli yardımda bulunacaktır.

 

Ders süresi ne kadar?

Ders sürelerimiz 10 yaş altı öğrencilerimiz için 45, 10 yaş üzeri öğrencilerimiz için 50 dakikadır.

 

Sınıflarınız kaç kişilik?

Karnaval Sanat Okulu’nda enstrüman eğitimleri bire bir ve iki kişilik sınıf seçenekleriyle gerçekleştirilmektedir.

 

Dersi kaçırırsam ne olacak?

İki kişilik sınıflarda telafi şansı olmamakla birlikte, tek kişilik sınıflarda gelemediğiniz derslerin telafisi yapılmaktadır. Fakat devamsızlık eğitiminizi aksatacak boyutta olursa kaydınız dondurulur.

 

Kurs fiyatlarınız hakkında bilgi alabilir miyim?

Kurs fiyatları sayfasından ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

Kurs kaydı sırasında hangi belgeleri getirmem gerekiyor?

Kayıt sırasında nüfus cüzdanı fotokopisi ve bir adet vesikalık fotoğraf getirmeniz yeterlidir.


Karnaval’da Arayın