Müzik eğitiminde ailenin çocuğa desteği ve onu yüreklendirmesi büyük önem taşımaktadır. Öncelikle çalışma alanı sessiz olmalı ve çalışma bölünmemelidir. Aile, ilk aşamalarda çocuk çalışırken onun yanında kalmalı ve onu dinlemelidir. Çocuğun, öğretmeniyle birlikte bir çalışma programı hazırlaması ve bu programa sadık kalınması yararlı olacaktır. Küçük ya da meşgul çocuklara haftanın bir ya da iki günü izin verilebilir. Karar, çocukla birlikte alınmalıdır. Yararlı bir çalışma sağlamak için, öğretmenin beklentileri öğrenilmeli, günlük çalışma sürelerine düzenli bir şekilde uyulmalıdır. Aile, çocuğun parçalara başlamadan önce ısınma egzersizlerini bitirdiğinden emin olmalı, fakat çocuğun ikinci öğretmeni olmaya çalışmamalıdır.
Ebeveynin görevi öğretmek değil, çocuğu desteklemektir.
ELEŞTİREL GÖZLE YAKLAŞMAYIN
Yapılan en büyük hata, çocuk enstrüman çalmaya başladığı ilk zamanlarda aile üyelerinin onunla alay etmesidir. Böyle davranılmasına asla izin vermeyin. Çocuğunuza eleştirel bir gözle yaklaşmayın. Çabasını kutlayın ve onu yüreklendirin. Acele edip pahalı ya da çok ucuz bir enstrüman almayın. Enstrüman almadan önce mutlaka işin uzmanına danışın. Çocuğunuz için en uygun enstrümana ancak öğretmeni karar verebilir. Çocuğunuzu, enstrümanını temiz ve güvenli bir şekilde muhafaza etmesi için bilgilendirin.
AİLELERE ÖNERİLER
Çocuğunuzun enstrümanıyla ilgili ilginç bilgiler edinebilir, bunu onunla paylaşabilirsiniz. Birlikte müzikle ilgili araştırma yapabilirsiniz. Çocuğunuza, müzik eğitimindeki gelişimiyle ilgili bir günlük tutmasını önerebilirsiniz. Günlüğünü fotoğraflar ve çizimlerle süsleyebilir. Ya da bir imge defteri oluşturup, çocuğunuzun müzikte ulaşmak istediği noktayı temsil eden resimleri bu defterde biriktirmesini teklif edebilirsiniz. Her ay bir performansını kaydedip, gelişimini gözlemleyebilirsiniz. Çocuğunuzun ilgisini diri tutmak için yapabileceklerinizde sınır yok.