Register Now!

    dil ve müziğin karşılaştırılması

    İnternette sörf yaparken şöyle bir bilgiye ulaştım: Herhangi bir metinde en çok kullanılan sözcük sayısı, o sözcükten sonra en çok kullanılan sözcüğün iki katıdır. En çok kullanılan ikinci sözcük de, en çok kullanılan üçüncü sözcüğün iki katı. Böyle devam ediyor. Söz konusu husus İngilizce metinlerde ortaya çıkıyor. Türkçe’de böyle bir araştırmaya rastlamadım. En azından İnternette bulamadım. Bilgisayarı iyi derecede kullanan bir arkadaşıma, yazdığım 220 sayfalık metni bu bilgiyi denemek üzere verdim, sonuç şaşırtıcıydı. Farklı diller olmasına karşın 2.23 gibi bir rakam ortaya çıkmıştı. Bu konuda bilimsel bir araştırmanın yapılmasını dilerdim. Harfler de rakamlar gibi şaşırtıcı ve enteresan bilgiler çıkartıyor insanın karşısına.

    SINIRLI SAYIDA ARAÇLA SINIRSIZ SAYIDA ÜRETİM

    İşte size yukarıda başlığı bulunan adı geçen eserden şaşırtıcı bilgiler: “Müzikte olduğu gibi konuşma da da minör ve majör kullanım vardır./ Dilde de müzikte de hız ve yoğunluk eş zamanlı olarak değişebilir./Dil de müzik de sınırlı sayıda araçla sınırsız sayıda üretim yapar./…şarkılardaki müziğin ezgisi, her koşulda konuşma ezgisine uymak zorunda.” Hatta her lisandaki konuşmalar ağızın anatomik yapısını değişik şekilde etkiliyor.

    Eser; Giriş’ten başka Ses; Ritim-Tartım-Dönemsellik; Dizim ve Anlam bölümlerinden oluşuyor. Kitabın sonunda Türkiye Türkçesinin Ritmik Yapısının anlatıldığı Ek ile Değerlendirme var. Bunların dışında mini sözlük ve kaynakça da yer alıyor.
    Eser dilbilim meraklıları ve/veya müziğe ilgi duyanlara…

    Kitap  Adı                 : Dil ve Müziğin Karşılaştırılması

    Yazar Adı                  : Mehmet Emin Göktepe

    Yayım Tarihi             : Ağustos 2014

    Yayımlayan               : Phoenix

    ISBN                            : 978-605-4657-83-4

    Sayfa Sayısı                :140

    Yazıyı hazırlayan: Recai BAŞPINAR