Adnan Saygun’larda çay sohbetleri
Eserin hemen başında Saygun İzmir’deki komşusu çalgıcı İsmail efendiden bahseder. Bir köşesinde piyanosu olan yoksul bir kunduracı dükkanından ve bu dükkanda müşteri beklerken beste yapan, hatta opera bile besteleyen bir esnafı anlatır. Adı İsmail Zühtü (Kuşçuoğlu) olan bu esnaf Ahmet Adnan Saygun’un hocalarından. Saygun da İsmail Zühtü’ye ait, içinde “Türk Donanması Marşı” ve birkaç eserin daha bulunduğu, ondan kalan bir sandık dolusu notanın ise kimde, hangi torunda ve nerede olduğunu bilmediğini vurgularak, üzüntüsünü şu şekilde dile getirir: “Çok yazık. Musiki tarihimiz bakımından büyük değer taşıyan o hazine nasıl aranır ve bulunur, hiçbir fikrim yok.”
SANDIKTAN ASIRLIK BESTELER ÇIKTI
Bu yazıyı hazırlamak için aldığım notların içerisinde yukarıda yazdığım ve alıntıladığım cümlelerin hiçbiri yoktu. Çünkü Karnaval Sanat Okulu‘nun kurucusu ve müdürü Enver Kunduz’un blog’a koyduğu “Sandıktan Asırlık Besteler Çıktı” başlıklı haberi okudum. Kitabı okumam ve notaların bulunuşu aynı zamana nasıl da denk gelmiş. İçinde neler olduğunu bilmememe karşın çok sevindim. Saygun yaşasaydı kim bilir nasıl sevinirdi? Hem kitabı hem de yukarıda başlığını yazdığım haberi okumanızı isterim. İsmail Zühtü’nün İstiklal Marşı‘na yaptığı beste, Özsoy Operası‘nın ve Yunus Emre Oratoryosu‘nun hikayesi, etrafındakilerin bestecimize çektirdikleri, ünlü Macar besteci Bela Bartok’ la yaşadıkları, Saygun’un sadece müzik değil doğu sorunları dahil birçok konuya ilişkin düşüncelerini öğrenmek için de okunmaya değer bir eser.
VEFA BORCUMUZUN NOTU DÜŞÜK
Büyük bestecimize vefa borcunu ödedik mi? Pek az. Adına bir vakıf kurulmuş. Ankara’da benim lise tahsilini yaptığım İtfaiye Meydanı‘ndaki Gazi Lisesi‘nin bahçesinden alınarak açılan Ahmet Adnan Saygun Caddesi. Bahçenin minnacık bırakılması kötü olsa da hiç olmazsa cadde adı güzel. Yani Saygun’a ilişkin vefa borcumuzun notu düşük.
Eserden: “Yazılarımın tanınıp beğenilmesi konusunda bu yaşıma kadar en küçük bir hareket ve teşebbüs yapmış değilim. Hatırlanırsam ancak hayret ederim.” “İnsan beynini yeniliklere hazırlayan başlıca güç sanattır. Bilimle berkitilmiş müspet bir dünya görüşünün yolunu açan, güzel sanatlardır.” “Radyodan Yunus Emre Orotoryosunu dinleyen ve Adnan Saygun’u evinde ziyarete gelen birkaç köylü: ‘ Ciğerimize işledi, Allah senden razı olsun, elini öpmek için köyümüzden kalkıp geldik.’ “
Kitap Adı : Adnan Saygun’larda Çay Sohbetleri
Yazar Adı : Sadun Tanju
Yayım Tarihi : 2012
Yayımlayan : Pan Yayıncılık
ISBN : 978-605-4518-25-8
Sayfa Sayısı :128
Yazıyı hazırlayan: Recai BAŞPINAR