Veriko Tchumburidze Polonya’dan Birincilikle Döndü

20.10.2016_StudioRR_Veriko_Tchumburidze1

Veriko Tchumburidze bu yıl 15.si düzenlenen Henryk Wieniawski Keman Yarışması’nda oldukça başarılı bir performans sergileyerek birincilik ödülüne layık görüldü. 1935 yılından bu yana düzenlenen ve 5 yılda bir gerçekleştirilen yarışma, Dünya’nın en prestijli keman yarışmalarından biri olarak biliniyor. Yarışmanın jüri üyelerine bakacak olursak günümüzün en iyi keman virtüözlerini ve eğitimcilerini görmek mümkün. Jüri üyelerini tanımak için bu linke göz atabilirsiniz. Aşağıdaki videoda Veriko Tchumburidze’nin yarışmadaki büyüleyici performansını izleyebilir ve henüz 20 yaşında bu büyük başarıya ulaşan genç kemancımızla ilgili ayrıntılı bilgiye de aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Veriko Tchumburidze

1996 Adana doğumlu Veriko Tchumburidze eğitimine dört yaşında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Selahattin Yunkuş’un öğrencisi olarak başlamıştır.

2004 yılında Gülden Turalı Ulusal Keman Yarışması ve 2006’da Gürcistan Ulusal Yarışması’nda birincilik ödüllerini kazanmıştır. Tchumburidze, Güher & Süher Pekinel tarafından hayata geçirilen ve Tüpraş sponsorluğu altında devam eden “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” bursunu 2010 yılında kazanmış olup, burs kapsamında Viyana’da Hochschule für Musik’de öğrenimine pedagog Prof. Dora Schwarzberg ile devam etmiştir. Eylül 2012 yılında “7. Uluslararası Tchaikovsky Genç Müzisyenler Yarışması”nda jürinin ortak kararı ile en yüksek puan birinciliğini elde etmiş olup buna bağlı olarak değişik ülke ve festivallerden konser davetleri ve aynı yıl Türkiye Andante müzik dergisinin “Yılın Çıkış Yapan Genç Müzisyeni” ödülünü almıştır.

2013’te değişik ülkelerdeki konserlerinin yanı sıra Borusan Filarmoni Orkestrası ile 41. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde çalmış, ayrıca İsviçre’de Seiji Ozawa Akademisi’nin master class’ına, Verbier Festivali ve International Summer Academy of Music Lenk tarafından ünlü viyolonist Ana Chumachenko ile çalışmak üzere davet edilmiştir. Tchumburidze ayrıca Youth Classics Masterclasses & Festival Prof. Igor Ozim ve International Summer Academy’de Prof. Dora Schwarzberg ile çalışmış ve son olarak Trio ile Oslo’da ECMA Akademisi ustalık sınıfına katılmıştır.

Mart 2014 Zürich Tonhalle’de “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” konseri kapsamında DVD çekiminde yer alan Tchumburidze, Temmuz 2014 KKL Luzern’de Swiss Chamber Orchestra ile konser vermiştir. Bunun üzerine Uluslararası Zürih “Orpheum Musik Stiftung”un 25. yıl dönümünü kutlamak adına, genç sanatçılar arasından seçilen Tchumburidze, Sony Classics tarafından çıkarılacak CD için Anton Wranitzky adlı bestecinin c majör, op. 11 keman konçertosunu, Ekim 2015 Münih’te solist olarak Howard Griffiths yönetimi altındaki Münchener Kammerorchester ile kayda almış ve Ocak 2016’da Sony CD tanıtım konseri için Zürich  Kaufleuten salonunda konser vermiştir. CD hakkında konserden sonra sahnede radyo dahil en önemli gazetecilerle röportaj gerçekleştirmiştir. Tchumburidze Ocak 2016’da yine Howard Griffiths yönetimi altında Brandenburgisches Kammerorchester ile birlikte film müzikleri CD’si dahilinde Rondeau/Klanglogo Leipzig firması için John Williams’ın ‘Schindler List’ adlı eserini kayda almıştır. Başarılı performansları nedeniyle, Tchumburidze Orpheum Stiftung tarafından, 1 Ekim 2016 tarihinde düzenlenen “Zürih Opernhaus Film Festivali” açılış konseri için davet edilmiştir.

2015 yılında Tchumburidze Dünyanın en prestijli klasik müzik yarışmalarından birisi olan ‘XV Uluslararası Tchaikovsky Yarışması’na katılma hakkı kazanmış olup, Türkiye adına bir ilke imza atmıştır. Aynı yıl içeresinde ”Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesi dâhilinde  “Vehbi Koç Ödül Töreni”nde, Boğaziçi Albert Long Hall ve Notre Dame de Sion‘da oda müziği konseri ve D-Marin Klasik Müzik Festivali’nde Trio Resitali vermiştir. Bunun yanı sıra İzmir Devlet Senfoni ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestraları ile Trio olarak sahne almıştır. Nisan 2016’da DSGM Trio olarak Süreyya Operasında ve Cemal Reşit Rey Konser Salonunda oda müziği konserleri gerçekleştirip, ayrıca Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile L.V.Beethoven Triple konçertosunu çalacaktır. DSGM Trio olarak Haziran 2016’da İstanbul Müzik Festivali (İKSV)dahilinde dünyaca ünlü viyolist Gérard Caussé ile sahne alacak ve Türkiye’nin en önemli bestecilerinden Özkan Manav’ın, Trio için özel olarak bestelediği eserin dünya prömiyerini gerçekleştirecektir.

Münih Musik Hochschule’ye kabul edilen Tchumburidze, çalışmalarını Ana Chumachenco ile sürdürmektedir.

Münih Musik Hochschule’ye kabul edilen Tchumburidze, çalışmalarını Ana Chumachenco ile sürdürmekte olup,  kendisine “Deutsche Musikleben Vakfı”  tarafından sağlanan 1756 Giambattista Guadagnini yapımı bir keman ile çalmaktadır.


Karnaval’da Arayın