Register Now!

    • Kasım 6, 2015
    • Karnaval
    • 0

    muzikle iyilesin (2)

    AĞRILARI HAFİFLETİYOR ENDİŞEYİ AZALTIYOR

    Yapılan araştırmalara göre, pek çok kültürde hastaları tedavi etmek amacıyla kullanılan müzik terapinin, yoğun bakım hastalarının ağrılarını hafiflettiği ve ameliyatla ilgili endişelerini azalttığı belirtiliyor.

    En eski tedavi yöntemlerinden biri olan müzik terapi, pek çok kültürde hastaları tedavi etmek amacıyla kullanılmıştır. Eski Roma’da Celsus ve Aretaeus müziğin ruhu yatıştırdığını ve ruh hastalıklarını iyi ettiğini söylerken, Pisagor mutsuzluk ve çabuk öfkelenmeyi müzikle tedavi etmenin yollarını aramıştır. Eski Mısır’da ise hastalara ameliyattan önce müzik dinletilir, hastaların bu müzikten güç kazandığına inanılırdı. İbni Sina, tedavinin en iyi yolları arasında “Hastaya iyi musiki dinletmek” ifadesine yer vermiştir. 20. yüzyılın ortalarında, araştırmacılar müziğin etkilerinin nörolojik temelleri hakkında teoriler geliştirmeye başlamıştır. Müzik terapi 1950 yılından itibaren profesyonel olarak gelişmeye başlamış, son 10 yılda ise hastanelerde ve çeşitli klinik alanlarda kullanımı artmıştır.

    muzikle iyilesin (3)

    TEDAVİ SÜRECİ KISALIYOR

    Çeşitli araştırma sonuçları, müzik terapinin yoğun bakım hastaları için etkili bir uygulama olduğunu ortaya koymaktadır. Ameliyat sırasında, öncesinde ve sonrasında müzik dinleyen hastaların daha az ağrı hissettiği cheap football jerseys belirlenmiştir. Bu hastalar, tedavi sürecini de daha çabuk tamamlamıştır. İngiliz bilim insanlarının 7 binden fazla kişinin verilerini inceleyerek yaptığı araştırmaya göre, müziğin ağrıları hafifletmesi nedeniyle hastaya daha az ağrı kesici verilirken, bu kişilerin ameliyatla ilgili endişelerinin de azaldığı tespit edilmiştir. Müzik, hastaların ağrı ve anksiyetesini azaltıp, gevşeme sağlamış, hastaların kan basıncı, nabız ve solunum hızı değerlerini düşürmüştür.Öte yandan, yeni doğan yoğun bakım ünitesinde yapılan benzer bir çalışmada, müziğin yeni doğanların anksiyete ve ağrı davranışları ile ağırlık kaybını azalttığı, günlük ortalama ağırlığı ve alınan kalori miktarını arttırdığı, hastanede ve yoğun bakım ünitesinde kalma süresini kısalttığı tespit edilmiştir. Bir başka çalışmada, kronik ağır ağrılı hastalara ayda bir kere üçer saat müzik, hareket ve ergoterapi uygulanmış, seans öncesi ve sonrası stres hormonları ölçülmüş ve seans wholesale nfl jerseys China sonrası ölçümlerde stres hormonlarının yüzde 40 oranında azaldığı belirlenmiştir.

    muzikle iyilesin (1)

    KAN BASINCI DÜŞÜYOR

    Ağrı, depresyon, dikkat dağınıklığı, geriatrik hastalıklar, hiperaktivite, bağışıklık sistemi sorunlarına bağlı hastalıklar, konuşma bozuklukları, otizm, öğrenme bozuklukları, panik atak, stres, uykusuzluk gibi hastalık ve sorunlar, uzmanlarca, müzik terapiden yarar görme potansiyeli olan alanlar arasında sayılmaktadır. Vücuttaki birçok hormonu etkileyebilen müzik, buna bağlı olarak kan basıncı, solunum ritmi, solunum kalitesi, nabız sayışı ve diğer birçok biyolojik parametreyi değiştirebilmektedir. Bazı hastalıklarda hastanın yalnızca ilaca ve tıbbi bakıma değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik desteğe de ihtiyacı olabilmektedir. Müzik terapi uygulamaları, hasta psikolojisini desteklemek amacıyla uygulanmaktadır. Bugün Avrupa ve ABD’de birçok müzikle tedavi okulu bulunmakta, bu ülkelerde 5 binin üzerinde müzikle tedavi uzmanı çalışmaktadır. Müzik terapiyi, Cheap NFL Jerseys günü
    müz tıbbının tedavi anlayışına ek olarak tamamlayıcı bir yöntem olarak düşünmek gerekmektedir. Uygulama, mutlaka uzmanlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

     

     

     

     

     

     

    Bir yanıt yazın