Ludwig van Beethoven’ın 9 Senfonisi

Ludwig van Beethoven

beethoven ile ilgili görsel sonucu

17 Aralık 1770 tarihinde Almanya’nın Bonn kentinde dünyaya gelen ve 26 Mart 1827’de Viyana’da hayatını kaybeden Ludwig van Beethoven, Klasik Dönem ve Erken Romantik Dönem’in en önemli bestecilerindendir. Klasik Dönem’den Romantik Dönem’e geçişin öncüsü olarak kabul edilir. Müzisyen bir ailede dünyaya gelen Beethoven, üç kardeşin ikincisidir. Beethoven’ın müziği, üç dönem olarak ayrılmaktadır. Bu konu büyük tartışmalara yol açmıştır.

Çıraklık dönemi olarak adlandırabileceğimiz birinci dönemde Beethoven, ilk üç senfonisini tamamlamıştır. Ustalık dönemi olarak adlandırabileceğimiz ikinci dönemde, dörtten sekize kadar olan senfonilerini tamamlamış, geliştirme dönemi olarak adlandırabileceğimiz son ve üçüncü dönemde ise en büyük eseri olan dokuzuncu senfoniyi tamamlamıştır. Aşağıda bütün senfoniler ile ilgili bilgileri ve dünyanın en tanınmış orkestralarının kayıtlarını bulabilirsiniz.

Beethoven’ın hayatıyla ilgili ayrıntılı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz; Beethoven’ın Hayatı

Op. 21, Do Majör, I. Senfoni

Beethoven Klasik Dönem’e ait olan ilk senfonisini 1800 yılında, Viyana’da bestelemiştir. İlk patronu olan Gottfried van Swieten‘a ithaf edilen, dört bölümden oluşan ve 1801 yılında Liepzig’de basılan eser, ilk olarak  Nisan 1800 tarihinde, Viyana’da seslendirilmiştir. Aşağıda, Christian Thielemann yönetimindeki Viyana Filarmoni Orkestrası‘nın konser kaydını bulabilirsiniz.

Op. 36, Re Majör, II. Senfoni

Beethoven Klasik Dönem’e ait olan ikinci senfonisini, 1801 – 1802 yılları arasında Viyana’da bestelemiştir. Karl Alois‘e ithafen bestelenen ve dört bölümden oluşan eserin ilk seslendirilişi,  Nisan 1803’de Viyana’da gerçekleşmiştir. Aşağıda, Daniel Barenboim yönetimindeki Divan Orkestrası’nın konser kaydını bulabilirsiniz.

Op. 55, Mi Bemol Majör, III. Senfoni ‘Eroica’

Beethoven Klasik Dönem’e ait olan üçüncü senfonisini 1803 yılında Viyana’da bestelemiştir. Eseri ilk olarak Napolyon Bonapart‘a ithaf etmiş fakat sonrasında Napolyon ile görüş ayrılığına düşerek ithafı geri almış ve Prens Joseph Franz Maximillian Lobkowitz‘e ithaf etmiştir. Dört bölümden oluşan eserin ilk seslendirilişi,  Nisan 1805 tarihinde Viyana’da gerçekleşmiştir. Aşağıda, Herbert von Karajan yönetimindeki Berlin Filarmanoni Orkestrası‘nın konser kaydını bulabilirsiniz.

Op. 60, Si Bemol Majör, IV. Senfoni

Beethoven Klasik Dönem’e ait olan dördüncü senfonisini 1806 yılında Viyana’da bestelemiştir. Dört bölümden oluşan eseri,  Kont Franz von Oppersdorf”un siparişi üzerine bestelemiş, ilk seslendirilişi Mart 1807 tarihinde Viyana’da gerçekleşmiştir. Aşağıda, Andres Orosco-Estrada yönetimindeki Frankfurt Radyo Senfoni Orkestrası’nın konser kaydını bulabilirsiniz.

Op. 67, Do Minör, V. Senfoni

Beethoven Klasik Dönem’e ait beşinci senfonisini 1804 – 1808 yılları arasında Viyana’da bestelemiştir. Dört bölümden oluşan eseri, Andreas Razumovsky‘e ithafen bestelemiştir.İlk seslendirilişi Aralık 1808 tarihinde Viyana’da gerçekleşmiştir. Aşağıda, Simon Rattle yönetimindeki Viyana Filarmoni Orkestrası’nın konser kaydını bulabilirsiniz.

Op. 68, Fa Majör, VI. Senfoni ‘Pastoral’

Beethoven Klasik Dönem’e ait altıncı senfonisini 1802 – 1808 tarihleri arasında Viyana’da bestelemiştir. Dört bölümden oluşan eseri, Prens Lobkowitz‘e ithaf etmiştir. İlk seslendirilişi, Aralık 1808 tarihinde Viyana’da gerçekleşmiştir. Aşağıda, Daniel Barenboim yönetimindeki Divan Orkestrası‘nın konser kaydını bulabilirsiniz.

Op. 92, La Majör, VII. Senfoni

Beethoven Klasik Dönem’e ait yedinci senfonisini 1812 yılında Viyana’da bestelemiştir. Dört bölümden oluşan eseri, Kont Moritz von Fries‘a ithafen bestelemiştir. İlk seslendirilişi, Aralık 1813 tarihinde Viyana’da gerçekleşmiştir. Aşağıda, Ivan Fischer yönetimindeki Concertgebouw Orkestrası‘nın konser kaydını bulabilirsiniz.

 

Op. 93, Fa Majör, VIII. Senfoni

Beethoven Klasik Dönem’e ait sekizinci senfonisini 1812 yılında Teplice’de bestelemiştir. Beethoven bu senfonisini “benim küçük senfonim” olarak adlandırmıştır. Dört bölümden oluşan eserin ilk seslendirilişi, Şubat 1814 tarihinde Viyana’da gerçekleşmiştir. Aşağıda, Zubin Mehta yönetimindeki İsrail Filarmoni Orkestrası‘nın konser kaydını bulabilirsiniz.

Op. 125, Re Minör, IX. Senfoni

Beethoven Klasik Dönem’e ait dokuzuncu senfonisini 1822 – 1824 yılları arasında Viyana’da bestelemiştir. Dört bölümden oluşan ve ‘Koral Senfoni’ olarak da adlandırılan eserin sözleri Friedrich Schiller‘in Neşeye Övgü adlı metninden alınmıştır. İlk seslendirilişi Mayıs 1824 tarihinde Viyana’da gerçekleşmiştir. Aşağıda, Riccardo Muti yönetimindeki Chicago Senfoni Orkestrası‘nın konser kaydını bulabilirsiniz.

Beethoven’ın dokuzuncu senfonisi ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz;  Beethoven’ın Gözyaşları; Dokuzuncu Senfoni’nin sırrı

Yazıyı hazırlayan: Aslı Sıla Bulat


Karnaval’da Arayın