Vurmalı Çalgılar Yapalım

Yaz tatilinin bitmesine bir aydan az bir zaman kaldı. Çocuğunuzla birlikte yapacak etkinlik bulmakta zorlanıyorsanız bu yazımız sizin için… Evdeki malzemeleri kullanarak çeşitli vurmalı çalgılar yapmaya ne dersiniz. Okullarda ödev olarak verilen enstrüman yapımı projeleri için de aşağıdaki fikirleri kullanabilirsiniz.

En basit davulu iki adet kağıt tabağı ters olarak birbirine zımbalayarak veya yapıştırarak yapabilirsiniz. Dilerseniz farklı sesler için davulunuzun içine kuru bakliyatlar ya da boncuklar koyun. Davulunuzu boyayıp süsleyerek kişiselleştirin.

İkinci tasarım için konserve kutularına, balon ve lastiğe ihtiyacınız olacak. Balonun ağzını kesin,  konserve kutusunun açık tarafına gerdirin ve kenarına lastik geçirerek tutturun. Davulunuz hazır. İsterseniz konserveyi renkli kağıtlarla kaplayabilir, renk renk ve boy boy davullar hazırlayabilirsiniz. Konserveyi ters çevirerek farklı sesler elde edebilirsiniz.

Konserve ile renkli bantlar kullanarak da bir davula sahip olabilirsiniz. Bantları, konservenin ağzını tamamen kapatacak şekilde iki üç kat yapıştırın. Davulunuz hazır. Çıkartmalarla süsleyerek eğlenceli bir görüntü yakalayabilirsiniz.

Çocuğunuzla birlikte enstrümanınızı yaptıktan sonra Japon savaş davulu taiko, djembe, bendir, conga gibi davul türlerini araştırabilir, geleneksel davullar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Yapabileceklerinizin ve kullanabileceğiniz malzemelerin sınırı yok. Her şey sizin ve çocuğunuzun hayal gücüne kalmış. Kullanmadığınız eşyalara alıcı gözle bakın. Konserve kutusu, balon ve renkli bantların yanı sıra yoğurt kabı, plastik kova,  teneke kutu, plastik boru, kağıt tabak ve bardak, saksı, renkli kumaş ile iplerden de faydalanabilirsiniz.

Kalem, çubuk, dal gibi malzemeleri baget olarak kullanabileceğiniz gibi, bir dalın ya da kalemin ucuna, içine talaş, kum, un, şeker gibi malzemeler dolduracağınız balonu sabitleyerek kendi bagetinizi de yapabilirsiniz. Dilerseniz çöp şişin ucuna takacağınız mantar tıpaları da kullanabilirsiniz. Davulunuzu tasarlarken atıkları kullanmak, etkinliğinizi başarılı bir geri dönüşüm projesi haline getirecektir.

Etkinliğin sonunda çocuğunuz vurmalı çalgıları tanıyacak. Diğer yandan yaratıcılığı, ince motor becerileri ve ritim algısı gelişecek, en önemlisi birlikte keyifli vakit geçirmiş olacaksınız.

 


Karnaval’da Arayın